אכילת צמחים מהונדסים גנטית בשבת - מותר או אסור מבחינה הלכתית?
- הרב ניצן דה פז
- Jun 5, 2015
- 35 min read

בס"ד
אכילת צמחים מהונדסים גנטית בשבת/ מאמר חשוב מאת הרב ניצן דה פז
במשך שנים חקרתי את הנושא של הנדסה גנטית בצמחים. אין סיבה אחת שבה אני נתלה כדי לאסור – אלא אני רואה את הצירוף של כל הטיעונים הללו גם יחד כטעם לאיסור. ברם, בסוף המאמר אכתוב את המסקנות הלכה למעשה. אין לי הסכמה לרבנות מטעם מדינת ישראל, אבל קבלתי מרב עיר הסמכה להורות הלכות בכל הקשור להלכות שבת.
הסכמת הרב שמעון בן שעיה לקונטרס (מהאתר מורשת)
כך כתב לי הרב שמעון בהודעת דואר אלקטרוני
כח תשרי תשעד לסדר וישכון באהלי שם.
לכבוד הר״ר ניצן דה פז הי״ו
שמחתי לראות את חיבורך המעורר את המודעות ההלכתית והערכית להנדסה גנטית.
כנגזרת מנצחיותה של התורה, הדבר מתבטא בהליכתה האין סופית של ההלכה למרחבי המציאות וירידתה לפרטי המציאות וגילוי דבר ה׳ בכל שכלול חדש, ובכל התפתחות טכנולוגית, דבר ה׳ - זו הלכה, גלום שם מאז מקדם, כדברי החכם מכל אדם בספרו קהלת ״יש דבר שיאמר ראה זה חדש הוא, כבר היה לעולמים אשר היה מלפננו״.
מעבר לעידודך על פועלך החשוב לקידום המודעות בעניין זה, אין ביכולתי לחוות דעה הלכתית בהיות ולא עסקתי בסוגיה זאת בעיון הנדרש, אך מן המובאות שציינת במאמר, ניכר כי התייחסת לסוגיה ברצינות.
אמנם בהתייחסותך לעניין הטומאה שבהנדסה גנטית ולהוכחות מספרות הקבלה.
אעיר בקצרה, כי יש לעשות הבחנה מאוד ברורה בין בירור הלכתי טהור למקורות קבליים, ואין להסתייע ע״י הוכחות רוחניות הנשענות על סתרי תורה ואין לערבב בינהם, דיון הלכתי צריך להיות מבוסס על יסודות הלכתיים בלבד, ההבט הערכי הינו ערך מוסף מעין קומה נוספת אך לא במקום, כפי שהתנגד והסתייג מכך רבנו החתם סופר בתשובותיו (או״ח סי נא).
הריני לברכך להוסיף חיל בעמלה של תורה מתוך שימוש ת״ח הגון,להרבות כבודה של תורה ע״י בירורי הלכותיה.
בברכת התורה
שמעון בן שעיה
סיבה 1 - כשרות חלשה
הפוסקים שמתירים צמחים שקבלו גן לא כשר
הרב יהודה עמיחי (אמונת עתיך גיליון 93) כתב שצמחים מהונדסים כשרים מכוון שהגן הזר לא נראה בעין (יש כלל בהלכה שחרקים שאינם נראים לעין בריאה מכוון שהם קטנים מדי מותרים באכילה, אך אם החרקים לא נראים רק מכוון שצבעם דומה לצבע הירק – הרי שחרקים אלו אסורים באכילה). הרב עמיחי כתב להתיר מכוון שהתורה לא נתנה למלאכי השרת. ודווקא לאור טיעון זה לי נראה לאסור, שהרי ניתן להימנע מצמחים מהונדסים מבלי להיות מלאך (על ידי העדפת מזון אורגני וטבעי וכולי). הרב בקשי דורון (חוברת הנדסה גנטית בצמחים ובעלי חיים של מכון פועה) התיר צמחים מהונדסים מכוון שהגן הזר נפסל מאכילת כלב. בפועל המנהג להקל וצמחים מהונדסים מקבלים כשרות מהדרין.
מקורות מהפוסקים לכך שמזון מהונדס גנטית אינו בגדר מהדרין
הרב סרבינסקי יוסף מארצות הברית אומר שאסור לאכול צמחים שקבלו גנים של בעלי חיים אסורים באכילה ונכתב במאמר באינטרנט שהוא מקפיד על כך בחייו הפרטיים הלכה למעשה. הרב ישעיהו הרצל (רב העיר נצרת עלית) סובר שמי שרוצה להחמיר ראשי לעשות כן ויש לו על מה שיתבסס [01] הרב שמואל דוד (אמונת עתיך גיליון 93) : "גם אם נכריע כי אין כל איסור אכילה במזון שנוצר בהנדסה גנטית, נראה כי הוא אינו בגדר מהדרין" (אמונת עתיך גיליון 93), הרב חזקיהו יוסף כהן אסר אכילת מזון מהונדס אך הוסיף שזה לא פסק הלכה למעשה (הנדסה גנטית בצמחים ובעלי חיים, מכון פועה). הרב אליעזר גולדשמידט [02] כתב שצמחים שקבלו גן ממקור לא כשר צריכים להיות נידונים לפי "הכללים המקובלים בהלכות תערובות איסור בהיתר. לכאורה אין כאן בעיה, מכיוון שהצמח הטרנסגני אינו מכיל את הדנא המקורי של היצור התורם אלא את הדנא שנוצר בצמח בתבניתו ובתבנית תבניתו של הדנא המקורי. ובכל זאת יש צורך לבדוק את הנושא לפרטיו.” לאור מה שיאמר בהמשך שלא בטוח שיש ביטול בשישים ושאולי הגן הזר נחשב לדבר המעמיד, יש קצת ראיה מדבריו לאסור. הרב זאב וייטמן (מומחה לכשרות) לא דיבר ישירות על הנדסה גנטית, אך מדבריו במסגרת הרצאה על כשרות של מיקרואורגנזימים [03](חומרים שלא נראים לעין) אשר גדלו על מצע של חומרים לא כשרים,יש מחלוקת בפוסקים לגבי כשרותם, וזה קצת ראיה להחמיר בנידון.
מדברי הרב זלמן אוירבך נראה שיש ספק לגבי כשרות צמחים מהונדסים
מרן הרב אוירבך (שו"ת מנחת שלמה תנינא (ב - ג) סימן ק) נשאל האם יש איסור כלאים בהנדסה גנטית וטענת השואל שמכוון שהגן אינו נראה לעין אולי יש להתיר. הרב אוירבך כתב על הגן הזר שהוא נחשב ממש כניכר לעיניים ולא דומה כלל לתולעים שאינם נראים. הרב אוירבך לא התייחס ישירות לשאלת הכשרות, אך לדעתי זו ראיה לכך שגם כאשר דנים על כשרות – לא ניתן לנופף בטענה שהגן הזר אינו נראה לעין. ובהמשך דבריו הוא ציין שכאשר יש זיווג בין גמל לפרה, הרי שהצאצא שנולד אינו כשר (למרות שחיצונית הצאצא דומה לפרה ולמרות שגורם התולדה נפסל מאכילת כלב). ונשאת השאלה – מה פתאום הרב אוירבך מדבר על זיווג של טמא וטהור? מה הקשר לשאלה אודות איסור כלאים בצמחים מהונדסים?. לי נראה שבסוף דבריו (על זיווג של גמל ופרה) הרב אוירבך מנסה לרמוז שאם ישתמשו בגן ממקור לא כשר אז אפילו אם הצמח המהונדס יראה חיצונית כמו צמח רגיל, הרי שמכוון שאחד מהוריו אינו כשר – הרי שגם הולד אינו כשר. הרב נויבירט ישעיה (מחבר הספר שמירת שבת כהלכתה ותלמיד של הרב אוירבך) בהקשר של הלכות כלאים של ההנדסה הגנטית אומר על כך שיש פוסקים המתירים לאכול חרקים שלא נראים בעין : "מסופקני אם הראיה היא ראיה כי כאן התוצאות הן גדולות מאד. ומי אמר שבכהאי גוונא התירו, וגם לחשמל שאינו ניכר יש לו תוצאות בלתי רגילות וצריך עיון גדול" (הנדסה גנטית בצמחים ובע”ח עמוד 104). בדבריו יש קצת ראיה לכך שכאשר עושים שימוש בגן של בעל חיים לא כשר – זה לא פשוט לומר שהצמח כשר (אולי יש להתיר מטעמים אחרים שלא קשורים לכך שהגן לא נראה לעין). לפי אך שאני מבין את דברי הרב אוירבך (ויתכן בהחלט שאני טועה) נראה שצמח שקיבל גן של עקרב אינו כשר.
דעת הרב יצחק יוסף על הכשרות של צמחים מהונדסים
הגן הזר יכול להיות מצמחים, בעלי חיים, חיידקים או בני אדם. כתוב באתר נטורל ניוז [04](אתר שעוסק הרבה בהנדסה גנטית) שבדר"כ משתמשים בגנים מהחי, ובכתבה באתר אמת אחרת [05]הניסוח קצת שונה - כתוב שלעתים עושים שימוש בגנים מהחי, וכך כתוב באתר של משרד הבריאות הישראלי [06]: “קיימת אפשרות לסתירה בין ערכים אתיים, כמו כשרות, צמחונות וטבעונות כתוצאה מצריכת מזון מהונדס”. מצד שני ראיתי גורם מטעם ארגון הגרינפיס שטוען שעושים שימוש בעיקר בגנים מבקטריות,[07] (לי נראה שגן מבקטריה בכל אופן לא פוסל את כשרות המאכל אפילו אם זו בקטריה שמקורה מבעל חיים טמא שהרי בקטריה אינה נראית לעין, בניגוד לגן של בעל חיים לא כשר שמייצג גורם לא כשר) לכן צריך לבחון לעומק מה ההסתברות לשימוש בגנים מבעלי חיים לא כשרים.
הרב יצחק יוסף התיר צמחים מהונדסים, מפני שהגֵנים אינם ראויים למאכל ונפסלו מאכילת כלב, וכן הם בטלים בשישים (מצוות התלויות בארץ חלק ג, הלכות כלאים סימן רצה בהערה כ).
הרב שמואל דוד (אמונת עתיך גיליון 93): "לגבי ביטול הגֵנים בשישים, אין כל וודאות שהגֵן ה'אורח' בטל בשישים בגֵנים של הצמח ה'מארח'. כי אמנם המצע שמאפשר לגנים ליצור אורגניזם הוא גדול מפי ששים, אולם מצע זה - הפלסמה, אינה משתתפת בתהליך, היא רק מעין קערה שבתוכה מתרחשת ההרכבה, ובלעדיה ייתכן מאוד שלא יהיו שישים גֵנים כנגד הגֵן האורח, כי התותח יורה מיליוני גֵנים, ולא אחד בודד.”. וכן על סמך שיחה טלפונית שלי עם סטודנטית לביולוגיה נראה שהפלסמה לא משתתפת ביצירת האורגניזם, אלא היא רק כעין קדרה. וכך נראה לי פשוט – שהפלסמה היא רק כעין קדרה וכבר נפסק בשולחן ערוך שהקדרה לא מצטרפת לעניין ביטול בשישים - לא עם האיסור ולא עם ההיתר.
כתוב במאמר של האגודה לטכנולוגיה אחראית [08](ארגון שמתנגד להנדסה גנטית בצמחים) שהכנסת גן אחד באורז משנה בין 2% עד 4% ממבנה הדנא של הצמח, וכן כתוב באתר ספרינגר לינק.[09] בצפצפה מהונדסת [10]חוקרים העריכו את קיומם של אלפי מוטציות בסך הכל אבל לא רק באזור שמשקף את ההוספה של הגן הזר. במסגרת מחקר בהנדסה גנטית בחודרנית מצויה [11] נמצא שמתוך 112 פעולות של הנדוס גנטי - נצפו ב-22 (כ-20%), שינויים גדולים הן ברמת הסידור והן מבחינת המחיקה של גנים קיימים (וצריך עיון האם גם ב80% הנותרים אין ביטול בשישים). ראיתי מאמר [12] שמדבריו כנראה שבסויה שמהונדסת להיות עמידה לקוטל עשבים – אין ביטול בשישים. גם מומחה לרפואה טבעית אמר לי שאין ביטול בשישים ואני שכרתי מומחה למידענות שעל סמך המחקר שלו נמצא שאין ביטול בשישים. חמש אחוז מתוך החלבונים של חיטה מהונדסת אינם קיימים אצל שני ההורים הגנטיים (בטן של חיטה עמוד 34, דוקטור ויליאם דיוויס), וכן בהמשך הספר "בטן של חיטה” נכתב שהכנסת גן זר גורם לשינויים רבים במבנה הגנטי.
זאת ועוד, יתכן הכנסה של כמה גנים זרים, דבר שמחזק את החשש שאין ביטול בשישים. פרופסור ידידה גפני כתב [13] במאמר : "צמח טרנסגני מוגדר כצמח שלמטען הגנטי שלו הוחדר גן אחד או כמה גנים". כתוב באתר של ארגון גרינפיס [14] : “הנדסה גנטית זו פרוצדורה בוטה, המאפשרת החדרת מספר מועט של גנים זרים”. וכן ראיתי סרטון [15] שלאור הנאמר בו קיים החשש להכנסה של כמה גנים זרים. ושוב המציאות לא ברורה לי לגמרי, יש לבחון מה ההסתברות לשימוש בכמה גנים גם יחד.
מצד שני, דוקטור לביולוגיה אמר לי טלפונית שכאשר מדובר בצמחים שמהנדסים אותם כדי להיות עמידים לקוטלי עשבים - אז יש ביטול בשישים. לי נראה שהעיקר להלכה שאין ביטול בשישים.
יש מחלוקת בפוסקים אודות סוגיית "חתיכה נעשית נבלה” (נוטריקון - "חנן”). אם נצמד לשיטה המקלה של השולחן ערוך אז ניתן לומר שבחלק מהמקרים אכן יש ביטול בשישים, שהרי השמן המהונדס מתערבב בתוך המאכל והשמן לא ניכר בעין וכן יש ביטול בשישים שהרי שאר רכיבי המאכל (והגנים הכשרים שבשמן) מבטלים בשישים את הגן הזר ופמלייתו (לדעת השולחן ערוך), אך כאשר השמן המהונדס ניכר בעין (כמו למשל שמן במרק) אז הוא לא בטל אפילו למקלים. ולפי שיטת המחמירים ב"חנן" כל השמן המהונדס נהפך לחתיכת איסור ואז צריך שכמות השמן כולה תהיה בטלה בשישים (וכן שהשמן לא יהיה ניכר בעין).
הרב ש. דוד (אמונת עתיך גיליון 93) כתב שיש לגן הזר דין של דבר המעמיד (ברוב המקרים עושים הנדסה גנטית על מנת לגרום לצמח להיות עמיד לקוטלי עשבים ו/או להיות עמיד לחרקים), כתוב ביורה דעה (סימן 87) שדבר המעמיד אינו בטל אפילו באלף. אך היו רבנים שאמרו לי בעל פה שלגן הזר אין דין של דבר המעמיד שאינו בטל מכוון שלא מדובר בדבר שנחשב כמעמיד בעיני הצרכן (אלא רק בעיניים של החקלאי).
אחרי הפסילה מאכילת כלב הרי שהגן הזר חוזר וניעור ונהפך לטעים (שהרי הגנים הם אלו שיוצרים את החלבונים), וזו הסיבה שהאגרות משה (יורה דעה חלק ב סימן כג) אוסר אכילת ג'לטין (ג'לטין זה תוצר של עצמות/עורות חזיר שעברו תהליך כימי ויש מחלוקת בפוסקים לגבי כשרותם), כי אפילו שעצמות החזיר נפסלו מאכילת כלב, לאחר מכן הם נהפכים לראויים לאכילה. גם התשובות והנהגות (כרך ב סימן 381) ושבט הלוי (חלק ז סימן 135) הכריעו בדעתם הרחבה לאסור את הג'לטין. ולאחר מכן עיינתי יותר לעומק בדברי המנחת יצחק (חלק ה סימן ה) וראיתי שהוא הביא רשימה ארוכה של טיעונים להחמיר בג'לטין ואחד הטיעונים של המנחת יצחק לאסור ג'לטין זה מכוון שכל ההיתר של נפסל מאכילת כלב זה רק כאשר הדבר נעשה באופן טבעי ולא כאשר זה נעשה בצורה שיטתית ותעשייתית, ולי נראה פשוט שלאור טיעון זה גם בהנדסה גנטית יש להחמיר. ולפי הרב הגאון יעקב אריאל ג'לטין חזיר מותר (אמונת עתיך גיליון 100). לאור הנאמר אודות הג'לטין נראה שפסילה מאכילת כלב לאו דווקא מהווה סיבה להתיר אכילת צמחים שמכילים גנים אסורים.
מכוון שיש הוכחות מדעיות שאין ביטול בשישים, הרי שיש קצת ראיה מדברי מאור עיני הרב יצחק יוסף, שצמחים מהונדסים אינם כשרים. ויש לסייג, ראיתי בספר אבוא באהל ביתי שהרב יצחק יוסף בירך על במבה "אדמה" ואכל (סביר להניח שמדובר בבמבה לא אורגנית).
כשרות של בעלי חיים מהונדסים
הרב הגאון שמואל הלוי וואזנר : “על דבר המכשלה שהתחילה להתפשט מאד...ולערב גנים שונים...על כן עלינו להתעורר ולעמוד בהשגחה חמורה שלא להביא לשחיטת עופות רק ממקור שהוא בדוק מחשש תערובת מינים” (הובאו דבריו בתנובות שדה גיליון 102). וכן ראיתי בשבט הלוי שדעתו לאסור לכתחילה תרנגולים שמכילים גנים לא כשרים מכוון שאין מסורת לכך שהם כשרים. מדברי שבט הלוי (חלק ח סימן רעז) נראה שדבר שאינו נראה בעין אך נראה במיקרוסקופ והוא חשוב – יש לו דין של ניכר לעין.
הגאון הרב משה שטרנבוך סובר שאם על ידי הנדסה גנטית גורמים "לדג טמא שייוולד עם הסימנים הכשרים” אנו חייבים "לבדוק ולחקור תמיד כשמשנים הטבע, ועלולים אנו לעמוד בקרוב בפני בעיות כשרות רבות ומחודשות הנובעות מסיבה זו.” (תשובות והנהגות כרך ד סימן קפב). וגם כתוב בחוברת הנדסה גנטית בצמחים ובע"ח, שהרב שטרנבוך סובר שאכילת בעל חיים מהונדס גנטית שקיבל גן של בעל חיים לא כשר – פוגם באמונה.
העמק תשובה (ח"ד נה, ט) אוסר עוף טהור שעל ידי הנדסה גנטית קיבל תכונה של עוף טמא. שו"ת בנין אב (ב, מב; הובאו דבריו בתחומין חלק ז עמוד 462) כתב שאם על ידי הנדסה גנטית יוסיפו לדג טמא סימני טהרה הוא ייאסר באכילה (וכן הוא אסר דג טהור שיסירו ממנו את סימני הטהרה על ידי הנדסה גנטית). הרב צבי יהודה דרור דן במאות עמודים בשאלה על פי מה נקבעת כשרות של בעל חיים (ספר "סימן סיבה וסימנים”, עמוד 307) ולדעתו עוף מהונדס שקיבל גן ממקור לא כשר – אסור באכילה (ברם, הרב צבי ציין שזה לא פסק הלכה למעשה).
ההתנגדות של הפוסקים הללו לבעלי חיים מהונדסים זה קצת ראיה לאסור צמחים מהונדסים. משיחות לא רשמיות עם רבנים שמעתי דעות שונות, היו רבנים שלא הבינו מדוע להחמיר בבעלי חיים מהונדסים ולהקל בצמחים מהונדסים (כי מה לי אם שמים את הגן של העכבר בתוך צמח או בתוך בעל חיים). מאידך, היו רבנים שאמרו לי שיש הבדל בין הדברים ולדעתם ניתן להחמיר בבע"ח ולהקל בצמחים.
סוגיית זרעו כלה
הרב דוב לנדאו (רב מטעם בד"ץ חתם סופר בני ברק) כתב שצמחים מהונדסים כשרים מכוון שהזריעה שלהם באדמה מבטלת את האיסור של הגן הזר.[16] הרב דוב כתב כי אם זורעים באדמה זרע של צמח שהזריקו לו דם, הזריעה מבטלת את איסור הדם, ועל סמך זה התיר אכילת צמחים מהונדסים. אך לדעתי אין הנידון דומה לראיה, מכוון שבצמחים מהונדסים הזריעה באדמה לא גורמת לכך שמבנה הדנא של הצמח יחזור להיות מבנה דנא טבעי (בניגוד לזריעת זרע שמכיל דם, שהדם לא נהיה חלק ממהות הצמח שגדל). לכן לי נראה שאין בכלל טעם להיכנס לסוגיית זרעו כלה או שזרעו אינו כלה, מכוון שבכל מקרה מבנה הדנא נשאר מהונדס.
ואפילו אם נלך בשיטת הרב דוב לנדאו שהזריעה מבטלת את האיסור, הרי שצריך לבדוק האם יש לצמחים המהונדסים דין של זרעו כלה, ולהלן אני אביא ראיות מדעיות שלצמחים המהונדסים הנפוצים אין דין של זרעו כלה. לאחר התייעצות טלפונית עם אגרונום הגעתי להבנה שבצמחים הבאים הזרע אינו נרקב באדמה : תירס, אורז, אספסת, חיטה, קנה סוכר, סויה וקנולה. אך לא שאלתי אותו על כל הצמחים שנוהגים להנדס. קצת ראיה ממה שכתוב בספר "פיזיולוגיה של הצמח" (הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, בעמוד 523) שלצמחים הבאים יש דין של זרעו אינו כלה : חיטה, תירס וסויה. וכך כתוב באותו ספר בעמוד 364 : “זרעי קטניות נובטים גם בהעדר קשר עם ריזוביה, ויכולים להתקיים באורח עצמאי במהלך כל מחזור חייהם”. וכן ראיתי בספרים מדעיים כיצד בקטניות נוצרים כמין יבלות על השורש של הצמח. מהצלבת הנתונים מהאתר ויקיפדיה ומהספר של האוניברסיטה הפתוחה נראה שזרעי הקטניות לא נרקבים באדמה (בהגדרה מדעית סויה ואספסת הם חלק מהקטניות ומבחינה מדעית אורז ותירס הם לא חלק ממשפחת הקטניות). באופן כללי בצמחים החד פסיגים (חיטה, אורז, קנה סוכר, תירס ובננה) פחות נפוץ שהזרע מתקלקל באדמה, אבל נאמר לי בעל פה מאגרונום שאפילו בחלק מהדו פסיגים הזרע מתנהג בצורה שדומה לחד פסיגים. רואים אם כן – שבצמחים הכבדים ששם אחוזי ההנדסה גבוהים – הזרע אינו כלה. אך לי נראה שבכל מקרה הזריעה באדמה מהווה סניף להקל, אך רק סניף ולא סיבה עצמאית להתיר.
ניתן לדמות הנדסה גנטית לציפור שאוכלת תולעים
היה רב שכתב לי בהודעת דואר אלקטרוני שלדעתו יש להתיר צמחים מהונדסים מכוון שזה כמו ציפור שאוכלת תולעים, שלמרות אכילת התולעים הציפור נשארת כשרה. ולדבריו למרות שאכילת התולעים לא משנה את מבנה הדנא של הציפור, הרי שתירס שקיבל גן של עכביש נשאר תירס מבחינה בוטנית (ולי נראה להוסיף על דבריו : ניתן גם לדמות את פעולת ההנדסה לצמח שמדשנים אותו בשומן של חזיר ודינו של הצמח הזה זהה לדין של ציפור שאוכלת תולעים, שני הדימויים מבוססים על העיקרון של זה וזה גורם).
ולי נראה שדווקא לאור דימוי זה יש לאסור לכתחילה, שהרי לפי מה שכתוב בסימן 142 ביורה דעה הפוסקים המרכזיים (רבי יוסף קארו, הלבוש, טורי זהב, שפתי כהן, ביאור הגר”א, הטור, באר היטב, בית חדש ודרישה) סוברים שלכתחילה אסור להאכיל פרה בכרשיני עבודה זרה, ולאור דבריהם לי נראה שלכתחילה גם אסור לאכול בשר פרה שבצורה שיטתית מאכילים אותה בכוונה תחילה דבר איסור. שו"ת שבט הלוי (חלק ה סימן נו) : "דזה וזה גורם על כל פנים לכתחילה אסור כמבואר בש"ס ופוסקים". (כמובן שאם פרה אוכלת ירק ובמקרה יש בתוך הירק הזה חרק אז הפרה כשרה לכל הדעות לכתחילה מכוון שלא מדובר במצב שבו במודע מאכילים את הפרה בדבר איסור). וכן היה רב מטעם בדץ כשלהוא שאמר לי טלפונית שהם לא נותנים כשרות לחיידקים טובים שהאכילו אותם באבקת חלב נכרי. וכן חלב שמכיל אנזים שהאכילו אותו בחיטה לא מקבל כשרות מהדרין לפסח. וחומצת לימון שמופקת מפטריות שמואכלות בחיטה לא מקבלת כשרות מהדרין לפסח (ויש לסייג שאולי בסוגיית החיידקים הטובים, החלב עם האנזים וחומצת הלימון – ארגוני הכשרות מדמים את הפעולה לתערובת ולא להאכלה, וצריך עיון). כתוב בנהלים של הרבנות הראשית שהם לא נותנים כשרות מהדרין לדבש שמופק מדבורים שהאכילו אותם ברכיבים לא כשרים.
אם נדמה מזון מהונדס לציפור שאוכלת תולעים – סוגיית יניקה מאשה שאוכלת טרף
ילקוט יוסף (קצוש"ע יורה דעה סימן 81) כתב שאם צריכים להניק תינוק "ישתדלו מאד שלא לתת לו לינק מנכרית...ואפילו אם הנכרית הזאת יושבת בבית ישראל ואוכלת רק מאכלים כשרים, מכל מקום שומר נפשו ירחק מזה גם באופן כזה. אבל אם אין מי שיניק את התינוק, מותר שנכרית תניקה...ונכון שישגיחו עליה שלא תאכל אלא מאכלים כשרים" כל משך הזמן שהיא מניקה. לבוש (יורה דעה סימן 81) : "מניקת ישראלית תיזהר שלא לאכול דברים האסורים", חגורת שמואל מסביר כך את דעת הלבוש : "אף על פי שאסור לה בלאו הכי דברים האסורים, מכל מקום גם בשביל התינוק לא תאכל ונ"מ אם היא חולה בענין שצריך להאכילה דברים האסורים לא יתן האב לתינוק לינק ממנה אלא ישכור לו מינקת אחרת ישראלית, ש"ך וט"ז." וכן כתב הכרתי. הרמ"א (יו"ד סימן 81) : "לא יניקו תינוק מן הכותית, אם אפשר בישראלית...וכן לא תאכל המינקת, אפילו ישראלית, דברים האסורים". ערוך השולחן כתב שיש להפריש את התינוק אפילו מאיסורי דרבנן ולדבריו מכוון שבזמנו " אין נזהרים מכל זה רוב הבנים יוצאים לתרבות רעה והן הן עזי פנים שבדור ואין יראת ה' נוגעת בלבם וכשמוכיחים אותם אינם מקבלים מוסר [פר"ח] ולכן יזהרו מאד מאד מכל מה שנתבאר בסעיף זה". מצד שני, הרב הגאון יעקב אריאל נשאל באינטרנט אודות בעל תשובה שאשתו החילונית שאוכלת לא כשר האם היא תניק את התינוק שלהם, הרב התיר (לפי השאלה נראה שמדובר היה בשעת הדחק).
נמצא שלא משנה למה נדמה את פעולת ההנדסה - הכשרות אינה חלקה
אם נדמה לזיווג – יש לאסור אפילו בדיעבד שהרי אחד מההורים אינו כשר. אם נדמה לתערובת : לא מבטלים איסור לכתחילה (הרב זאב ויטמן אמר בהקשר של מזון שמכיל חרקים טחונים שבטלים בשישים : "פשוט וברור גם שאף אחד לא העלה בדעתו להתיר לתבל במזיד כרוב או כרובית בתריפסים או כנימות לתוספת טעם או עניין”), אין ביטול בשישים, אולי מדובר בדבר המעמיד ולא פשוט לגמרי לסמוך על הרעיון של נפסל מאכילת כלב. אם נדמה לציפור שאוכלת תולעים (או לשדה שמדושן בשומן של חזיר) – לכתחילה אסור ובשעת הדחק מותר.
ניתן לדמות מזון מהונדס גנטית לפת פלטר
פת פלטר זה לחם (או פיתה/לחמנייה) שנאפה על ידי גוי וזה נעשה לשם מטרות מסחריות (דהיינו לא נאפה באופן פרטי). חכמי ישראל הקלו במצבים מסוימים בפת פלטר כי זו גזירה שרוב הציבור לא יכול לעמוד בה (מכוון שלחם זה מצרך בסיסי) וגם האפייה נעשית לשם מטרה מסחרית (ולכן יש מעט קירוב דעת לגוי). כתוב בילקוט יוסף : "אסרו חכמים לאכול פת של נכרים, גזרה משום חתנות. ויש מקומות שמקילין לקחת פת מנחתום [מאפייה ציבורית] במקום שאין פת ישראל. והוא כשאין חשש תערובת איסור או שומן בפת. ויש שהקילו בזה אפילו שיש באותה עיר פת ישראל, אלא שאין פת ישראל מספיקה לכל בני העיר. “
הרב אברהם יוסף התיר מעיקר הדין [17]לתושבי חוץ לארץ לאכול פת פלטר "שנמכרת בחנות לכל מי שרוצה" .הרב יעקב אריאל [18]גם מתיר לחם פלטר שנאפה למטרות מסחריות וזאת בתנאי שאין לחם אחר. אך מובא בכתבי האר"י הקודש שאין לאכול אפילו ספק פת פלטר. מכל הנאמר נראה שלתושבי חוץ לארץ מותר לכתחילה לאכול פת פלטר בימות החול (ולאור דברי האר”י הקדוש יש מידת חסידות להימנע).הרב יוסף ש. גינזבורג [19] כתב שבמקומות שפת ישראל לא מצויה התירו פת פלטר של גוי והוסיף "אולם בעשרת ימי תשובה חייבים להיזהר גם מזה, או להתיר את הפת על-ידי 'השלכת קיסם', אלא אם כן היהודי נמצא בדרך ואין לו 'פת ישראל' אף לא במרחק גדול. מידת חסידות שלא לאכול 'פת פלטר' רגילה כלל “.
גדולי הפוסקים אוסרים לכתחילה פת פלטר בשבת : משנה ברורה (סימן 242) : "ועיין באחרונים דאפילו הנוהגין לאכול פת פלטר של אינו יהודי בחול מכל מקם בשבת ויום טוב נכון ליזהר שלא לאכול כי אם מפת ישראל מפני כבוד השבת ויום טוב ". ילקוט יוסף (סימן 242) : “הרגיל לקנות בימי החול פת פלטר גוי, טוב ליזהר שבשבת יאכל פת ישראל”. כתוב בשולחן ערוך (סימן 603) להימנע בעשרת ימי תשובה מפת פלטר.
מרן הרב שטרנבוך כתב בתשובות והנהגות (כרך ב סימן רפד) :"ואולי מהאי טעמא מפורש בש"ע שיש ליזהר בחומרות בעשרה ימים אלו כגון פת עכו"ם וכדומה. וקשה כיון שמעיקרא אינו מקבל ע"ע החומרא אלא לעשרה ימים, איזה תשובה היא זה, רק הטעם כיון שהמלך עמנו אז הידורים כאלו הם עיטורים לכבודו וחייבין אנו אז בכך"
החמרה בכשרות המצות לכבוד ליל הסדר ולכבוד הקרבת קרבן בבית המקדש
כתוב בשולחן ערוך (סימן 453) שלכבוד ליל הסדר לכתחילה חובה להעדיף מצה עם כשרות חזקה (שמורה משעת טחינה). הרב אברהם יוסף (רב העיר חולון) נשאל : "האם יוצאים ידי חובה במצת מכונה (לא שמורה) בליל הסדר?", ותשובת הרב [20]: “מצת מכונה רגילה מקיימים בה בדיעבד את מצות אכילת מצה. לכתחילה צריך שמורה, ולכתחילה עבודת יד”. החומרות הללו לא נאמרו גם עבור שאר ימי הפסח, ולי נראה שזאת מכוון שבליל הסדר יש יותר קדושה מאשר שאר ימות הפסח.כתוב באתר דעת [21](אתר לימודי יהדות ורוח): "חדש מותר לאכילה מהיום שהקריבו את העומר. אבל להקריב בבית המקדש מותר רק מיום הביכורים, שהוא חג השבועות.”. מסקנה : לצורך גבוהה – יש להדר בכשרות.
וניתן להקשות על דברי ולהביא מקורות מהפוסקים שעל מנת לקיים מצוות עונג שבת ויום טוב הפוסקים הקלו במספר סוגיות כשרות. ואין סתירה, במציאות של לכתחילה כאשר עורכים קניות אז יש לבחור לכבוד שבת את היותר מהודר, ובמציאות של בדיעבד כאשר התבשיל כבר מוכן ויש מחלוקת לגבי כשרותו ואין אפשרות לאכול תבשיל אחר, הרי שהנטייה בחלק מהמקרים היא דווקא להקל בכדי לענג את השבת.כך למשל, כתוב בהערות של דרשו על המשנה ברורה (סימן 555 הערה 28) שאם בשלו (לכבוד ליל הסדר) עם מים שהיו בשכונת מת (או מים שבזמן שהתקופה נופלת) בדיעבד אין לאסור את התבשיל.
סיבה 2 - טומאה
לי נראה שצירוף כל הסברות הקטנות הללו גם יחד עולה חשד שיש בצמחים המהונדסים טומאה :
טמטום הלב : הרב שניאור רווח (ראש המכון למצוות התלויות בארץ): "ואין כאן כל איסור כלל בדג הסופי המונח לפנינו כיון שכל סימני טהרה עליו, לכאורה גם אם כאשר אוכלים את הדג, גם אם הגנים בסופו של דבר נותרים בדג ואנו אוכלים גנים אלו, לכאורה אין מקום לאוסרם כלל, כי הרי אינם דבר מאכל כלל, ולמעשה אינם נראים בעין רגילה כלל...ואי אפשר להגדירם כאוכל...אך מי יימר לן שאין כאן חשש של טמטום הלב, שהרי כידוע גם דברים המותרים מעיקר הדין וההלכה מצאנו שמטמטמים את לבו של אדם ויש להיזהר בזה, ואפילו לקטנים שיונקים מצאנו שיש להיזהר בזה אם המניקה אפילו נאלצה לאכול דבר אסור, וכידוע. וענין טמטום הלב יש להיזהר בו הרבה" (תנובות שדה גיליון 102).
במשנה במסכת שבת (במה מדליקין) מונים את השמנים שמהם אסור להשתמש לצורך הדלקת נרות שבת, אחד מהם זה שמן קיק שלפי פירוש שראיתי על המשנה הוא מופק מגרעינים של צמר גפן. לי נראה שאולי הסיבה לכך זה שכיום חלק ניכר מהכותנה בעולם עוברת הנדסה גנטית ונוהגים לקרוא את המשנה הזו לקראת כניסת שבת בכדי להזכיר לבני הבית לא לאכול מזון מהונדס בשבת.
הכמות של הצמחים המהונדסים שגדלים בארצות הברית היא גדולה יותר מכל הצמחים המהונדסים שגדלים בכל היבשות אסיה, אירופה ואפריקה. בספר "טוב הארץ" (שנכתב על ידי תלמיד של האר"י הקדוש, הרב נתן שפירא) כתוב שבארצות שהן מעבר לים (בין היתר – יבשת אמריקה), יש 5 קליפות, לעומת ארצות שאינם מעבר לים (רוב אפריקה, רוב אסיה ורוב אירופה) ששם יש 4 קליפות. ככל שיש יותר קליפות יש יותר טומאה. ולדעתי זו הסיבה שיבשת אמריקה היא הממלכה של הצמחים המהונדסים – מכוון שיש להם קליפה אחת יותר מיבשת אירופה (האיחוד האירופי מחייב סימון של מזון מהונדס).
ספר הנשמה בגוף חכמה ומוסר : "והרגע שיש בגרעין אפילו נקודה קטנה שבקטנות של וירוס, וברגע שנשתול את הגרעין באדמה ממילא כל הפירות שאמורים לצמוח מאותו גרעין כולם יהיו עם אותו וירוס שהיה בגרעין היחידי, ונמצא הפגם הולך וגדל לממדים עצומים".
העדר חיים : הרב יוסף אפריון [22]: "טומאה אינה עונש ואינה באה בגלל עבירה של האדם וכד' אלא הטומאה באה במקום שיש חסרון של חיים, במקום שהיו יכולים להיווצר חים ולא נוצרו. ולכן כשהיתה יכולת לאיש ולאישה ליצור חיים - והם אינם נוצרו - ישנה טומאה אע"ג שאין כאן כלל אשמה של בני הזוג." (חלק מהזרעים המהונדסים עקרים ולכן יש בהם חסרון של חיים). רבנו הספורנו (בראשית א יא) : "עושה פרי למינו - כי המורכב מב' מינין לא יוליד. ויהי כן - נתקיים בלתי יקבל הפחות והיתר, שאם יקרה צמח מורכב מב' מינים לא יוליד".
הרב יצחק גינזבורג [23]: "מה שהכי פוגע בחוקי הטבע הוא הנדסה גנטית, שהכי גרועה בין כל סוגי הכלאים, עד כדי כך שכל סוגי הכלאים אסורים כי יכולים להביא עד כדי הנדסה גנטית."
קדושת הלוי פרשת בלק : "ונמצא על ידי המצות מעלה הניצוץ אשר במאכל ההוא, וכן בכל המאכלים יש בהם מצות. אבל בעשב השדה אינו נזרע על ידי אדם ואין בהם עשיות המצות, ואך יוכל להעלות אותן באכילתו אותן", ולי נראה שהוא הדין לגבי בקטריה שנמצאת בתוך סלק סוכר, אם לא ניתן להעלות את הניצוצות של עשב השדה אז אולי גם לא ניתן להעלות את הניצוצות של הבקטריה שנמצאת בתוך הצמח המהונדס.
ממשיך קדושת הלוי ואומר בשם הארי הקדוש שהדומם זה כנגד עולם העשייה, צומח כנגד יצירה, חי כנגד בריאה, מדבר כנגד אצילות. בכלאי הרכבה רגילים מערבבים סוגים שונים מעולם הצומח, אבל כאשר מכניסים גן של עש לתוך תפוח אדמה – זו ערבוביה בין עולם הבריאה ליצירה – וצריך עיון האם הערבוביה הזו יוצרת בעיות בהעלאת הניצוצות הטמונים באוכל.
בן איש חי : "בברכה אחרונה, שהיא ברכת בורא נפשות רבות, נרמז תקון נפשות המגלגלים בצומח או בעל חי או במינים אחרים, אשר מתגלגלים שם על ידי חטאם" ואולי ההנדסה הגנטית מפריעה לתיקון של אותם נשמות שהתגלגלו לתוך הצמח המהונדס.
כתוב בספר ליקוטי הלכות יורה דעה של חסידי ברסלב : "כשמערבים כלאים בכרם חס ושלום נפגם היין ונעשה יין המשכר כי אינו יכול לקבל אור האין סוף מאחר שנתערבב ונשתנה התמונות והרצונות על ידי התערובות של כלאים בכרם". ולפי מה שכתוב קודם לכן באותו ספר על הנושא של כלאי זרעים – נראה שהנזקים הרוחניים שנגרמים זה לא רק בכלאי הכרם – אלא באופן כללי בכלאיים, קל וחומר בהנדסה גנטית ששם הערבוב של הכוחות הרוחניים הוא ברמת הדנא. כתוב בזוהר הקדוש שכאשר עושים כלאיים מערבבים את החילות בעולמות העליונים, אם כן בכלאיים רגילים הערבוב הוא ברמת הפלוגה, וכאן – ברמת החיילים הבודדים.
רבי חיים ויטאל אומר שכלאים מגדילים את הצער שנגרם לנשמות המגולגלות בצמחים מכוון שהנשמות מתערבבות אחת בשנייה, ואולי ההנדסה הגנטית גורמת לנשמות המגולגלות צער גדול יותר מהצער שנגרם להם מכלאים רגילים שעליהם דיבר הרב ויטאל. שלחן אריאל עמוד 82 : "אין מעין ובור ומקוה מים, שאין נמצאים בהם כמה וכמה נפשות מגולגלים לאין מספר". ובאותו ספר בעמוד 78 כתוב שנשמות של רשעים מתגלגלים בארבעת חלקי הבריאה – דומם, צומח, חי ומדבר.
כתוב בספר לקוטי הלכות של חסידי ברסלב : "כל דבר נשתנה בתמונתו ודמותו וכל אלו התמונות הם כפי האותיות שהם בחינת מלכות שמלבש באותו הדבר שהם בחינת הרצונות הנמשכין מרצון אין סוף", אבל כאשר עושים כלאים "נתערבבים התמונות ועל ידי זה כאלו עוקרין הרצונות המלבשין בהם". אם כן – כאשר עושים כלאים משנים את האותיות, והדברים קל וחומר בהנדסה גנטית השינוי באותיות(=גנים) הוא חד יותר.
שמן של גוים : משנה עבודה זרה דף ל"ה ע"ב: "אלו דברים של עכו"ם אסורין...חלב שחלבו עכו"ם ואין ישראל רואהו והפת והשמן שלהן". (להלכה נפסק ששמן של גוי מותר). חלק ניכר מהשמנים בישראל מיוצרים מקנולה וסויה שגדלים בחו"ל (לפי החוק אסור לזרוע בשטחי ישראל זרעים מהונדסים). ודאי שאין בכוונתי לאסור אכילת שמן (לא מהונדס) של גוים בשבת.
טעם לחיים : הצמחים המהונדסים הנפוצים מוסיפים טעם לחיים (סוכר, שמנים, סיגריות). מסופר על רב חסיד חב"ד מפורסם שישב לסעוד עם חבריו, והוא הרגיש חשק חזק מאוד לאכול מהתבשיל שהוגש וגם חבריו מאוד התאוו לתבשיל הזה, הוא הבין מכאן שמשהוא לא כשורה וזרק את התבשיל לפח. בדיעבד התגלה שהתבשיל היה לא כשר, זהו סיפור נפוץ בקרב חסידי חב"ד. מסופר על הצדיק הנסתר בעל המופתים הרב אברהם פיש, שהוא היה מקפיד שלא לאכול מוצרים שמכילים סוכר על מנת שלא להרגיש הנאה מאכילה (צדיקים נסתרים בדור האחרון כרך א).
איסור אכילת צמחים מהונדסים בפסח : לפי חלק מהפוסקים יש איסור חמץ בסיגריות, הרמ"א (סימן 467) אוסר אכילת סוכר בפסח, ויש שנוהגים להחמיר בקנולה, סויה ותירס. הסיבות הנגלות לכל ההחמרות הללו זה חשש של תערובת חמץ, אך לי נראה שאולי הסיבות הנסתרות לכך זה שלכבוד קדושת פסח צריך להימנע מטומאה מהונדסת. הרי המחמירים בקטניות טוענים שגם כיום יש להחמיר למרות שתעשיית המזון נעשתה מסודרת יותר (ולכן כבר אין חשש תערובת חמץ), וזאת מכוון שיש לאיסור קטניות סיבות נסתרות מעבר לטיעונים הלכתיים רציונליים. כאשר תעשיית המזון נהפכה להיות יותר מסודרת והטעם של תערובת חמץ נעלם, ואז לפתע נוצרה ההנדסה הגנטית שהיא הסיבה הנסתרת לכך שיש הרבה יהודים שנוהגים להחמיר בפסח בקנולה, סויה ותירס.
הרב סרבינסקי [24]: (תרגום מאנגלית) " ההסתייגות הדתית שלי לצריכת מזונות מהונדסים באופן כללי מעוגנת בכתבי הקודש, טקסטים קבליים נערצים, וההוראה רבנית מכובדת."
כוח רוחני מורעל : הרב זמיר כהן במסגרת שיעור בספר נפש החיים (שער א פרק ו) באתר הידברות אמר שאחרי שהאדם הראשון עשה עבירה בעניין עץ הדעת הוא ערבב את הרע בתוכו, והערבוב הזה יצר ערבוב של רוע בתוך השורש הרוחני של האדם בעולמות העליונים. לי נראה שכאשר מכניסים גן של הרעלן בי-טי לתוך צמח מהונדס הרי שהדבר יוצר כניסת של כוחות רוחניים רעילים לתוך הצמח. ואין להקשות שגם ריסוס ממלא את הצמח ברעלים, כי בצמח מהונדס הרעל הוא ברמת הדי-אן-איי.
ה"ריח" של הגן הזר : הרב מרדכי אליהו : "עוד צריך לדעת שכל אדם צריך מאוד מאוד להתרחק אפילו מריח נבלה לפי שאפילו ריח מאכלות אסורות או נבלה מטמטם את מוחו של האדם" (נאמר בהקשר של אכילת שומשום שנקלה על ידי מוסלמי, דבריו פורסמו באתר של ישיבת בית אל).
שמן זית : נחשב לשמן מהודר לצורך הדלקת נרות חנוכה ולי נראה שזה מכוון שהזית לא עובר הנדסה גנטית. וכן כמה רבני שכונות אמרו לי שבבית המקדש השתמשו בשמן זית. וגם כתוב במסכת סנהדרין (דף כד) שתלמידי חכמים של ארץ ישראל מנעימים אחד לשני בהלכה כשמן זית. כתוב במסכת סנהדרין (דף ט עמוד ב) שבנות מלכים משרות את גופן בשמן זית על מנת להלבין את עורן.
התוספות (סוטה מב עמוד ב) אומרים שגלית היה בן של מאה אבות מכוון שעל אמו באו מאה פלשתים (וכלב אחד), שהרי מכולם התעברה אמו של גלית. וכנראה שהמהרש"א מסכים עם שיטת התוספות : "אפשר שרמז בזה הבינים כמו הבא ני"ם שהוא מספר מאה". וכן דעת הקרן אורה : "ונטבע האבן במצחו של אותו רשע בשביל שהעיז מצחו. ומוכן הוא לעז פנים כי היה מורכב ממאה פפי...ירמוז לכללות מרכבה הטמאה". וכן לצמח מהונדס יש אם אחת ולפעמים כמה אבות – שהרי לעתים שמים בצמח אחד כמה גנים זרים.
רב אחד אמר לי טלפונית שהוא מסכים שהנדסה גנטית בצמחים זה נגד המקובלים (מכוון שזה יוצר ערבוב בעולמות העליונים) והוסיף אותו רב – שהמקובלים צריכים להימנע בימות החול ממזון מהונדס.
אך יש לסייג : אני לא ראיתי אף רב שכותב מפורשות שיש טומאה בצמחים מהונדסים (וכן היו רבנים שקראו חלק מהטיעונים שלי ושללו אותם) ואם יש טומאה – בהחלט יתכן שמדובר בטומאה בעצמה חלשה מאוד.
ראיות לכך שביום שבת יש לכתחילה להימנע ממזון טמא
בספר פאת השולחן (סי' ב ס"ק לב), הביא בשם הגאון מוילנא שהיה נוהג בכל דיני הגילוי של משקין מגולים גם בזמן הזה שהרי מלבד הטעם הפשוט של משקה מגולה (סכנה) יש בזה עוד טעמים נסתרים אחרים על פי הסוד. בשיעור תורה שמעתי שלפי המקובלים אסור לשתות משקה מגולה כי נחש הכוונה ליצר הרע שהטיל את הארס שלו במים. פתחי תשובה כתב שהשל”ה הקדוש (שהיה מקובל!) אמר ששומר נפשו יתרחק משקה מגולה וגם הבן איש חי מחמיר בזה. "בקורבנות – היין והמים המגולים פסולים למזבח...שכל דבר מגונה אסור לקרבן" (אנציקלופדיה תלמודית לעניני הלכה של הרב שלמה יוסף זוין, כרך עשירי עמוד 552).. לבוש (אורח חיים סימן 272 ): "אמרו חז"ל [ב"ב צז ע"א] שאין מקדשין אלא על יין טוב הראוי לנסך על גבי המזבח ", מכאן שמשקה מגולה טמא ולכן אסור לנסך אותו על המזבח. שולחן ערוך התיר לשתות משקה מגולה בימות החול (יורה דעה סימן 116) שהרי חכמים אסרו זאת שמא שתה נחש מהם והטיל בהם ארס ועכשיו שאין נחשים מצויים בינינו, מותר. ולי נראה שזו הסיבה שלפי שולחן ערוך (סימן 272) אסור לקדש על יין מגולה לכבוד שבת, מכוון שאין חשש של סכנה ובימות החול מותר לשתות משקאות טמאים (לפי הנגלה) אך לכבוד שבת יש להקפיד על דברי המקובלים.
כתוב בכתבי הארי הקדוש שיש להימנע מאכילת פת פלטר ואפילו בספק יש להחמיר (למרות שראינו שמן הדין הדבר מותר לתושבי חוץ לארץ). לי נראה שהסיבה להתנגדות היא סיבה קבלית, שהרי כאשר גוי אופה את הלחם הוא מכניס את הכוחות הרוחניים שלו לתוך המאכל. ולי נראה שזו אחת הסיבות לכך שלפי המשנה ברורה לכתחילה אסור לאכול פת פלטר בשבת.
לפי הנגלה כל הטיעונים הקבליים הללו נכונים רק לשבת, בימות החול אני בעצמי נוהג לשתות מים מגולים.
סיבה 3 – מזון מזוהם
בהרבה מקרים שמים בתוך הצמחים המהונדסים גן מתוך הרעלן בי-טי. מעבר לכך שחלק ניכר מהצמחים המהונדסים שאנו אוכלים מהנדסים אותם על מנת להקנות להם את היכולת לייצר חומר הדברה, לכן מדובר בצמח שהוא מהונדס גנטית לייצר רעל(!).
כתוב באתר ויקישיבה (בערך - הקריבהו נא לפחתך): "עכבר שנמצא בשמן, אפילו אם יש ששים כנגדו, מכיון שהוא מאוס, אסור להשתמש בו להדלקה של מצוה, כגון להדליקו בבית הכנסת או לנר שבת וחנוכה". מסכת שבת (קלג:) : "התנאה לפניו במצות עשה לפניו סוכה נאה ולולב נאה ושופר נאה ציצית נאה בקולמוס נאה בלבלר אומן וכורכו בשיראין נאין", והרב שטיינזלץ מפרש במקום : “התנאה לפניו במצוות שאף שהמצווה כשרה גם באופן אחר, ראוי לעשותה נאה ככל האפשר”. שו"ת דברי מלכיאל (חלק ד סימן א ) : “ אכן אם יש לחוש שנפל בו דבר מאוס יש לומר דאסור גם בשחרית ולהבדלה. כיון שהוא מאוס לאנשים נקיי הדעת. ויש בו משום הקריבהו נא. ולפי זה גם שארי משקין שנפל שם איזה דבר שעל ידי זה נמנעים נקיי הדעת לשתותו. יש לאסרם לקידוש ולהבדלה. וכן לשארי כוסות של ברכת מצוה.” הרב יצחק לוי סובר שהסיבה לאפיית החלה לכבוד שבת זה גם בכדי שלכבוד שבת יהיה לחם יותר מיוחד. [25]
כעת אני אצטט מספר קטעים מהאנציקלופדיה תלמודית לעניני הלכה של הרב זוין (כרך עשירי בערך "הקריבהו נא לפחתך”) : “יין שריחו רע – שמסריח קצת, מפני שהניחוהו בכלי מאוס, אבל יש לו טעם יין – פסול למזבח...סל של נצרי דקל, והם זרדים הגדלים סביב הדקל, פסול לכלי שרת” וכן נאמר שם שכוהנים בעלי מומים פסולים לעבודה, ויין שמסריח קצת פסול לקידוש (שם). ובאותה אנציקלופדיה בכרך שמיני (בערך “הדור מצוה”) כתוב שיש להקריב קרבנות מן המובחר והיפה, וכן יש לקחת שמן למנחות ויין לנסכים מן החשובים והיפים. בכוס של ברכה נאמרו עשרה דברים ובין היתר הדחה ושטיפה (שם). “והוא הדין בכל דבר שהוא לשם האל הטוב שיהיה מן הנאה והטוב”(שם).
סיבה 4 - התנגדות סובייקטיבית
הרב שמואל הולשטיין [26](כתב באתר של ישיבת בית אל) : “כמובן שאדם שאין לו שום הנאה מאכילת בשר, כי הוא צמחוני וכו', מעבר לשאלה האם זו הנהגה נכונה או לא - ודאי שבשבת לא חייב לאכול בשר שכן עבורו זה סבל ולא עונג.” הרמ"א (באורח חיים סימן 453) פסק שלכתחילה המנהג לקחת חיטה בתור חומר גלם למצות מצווה ביום ראשון של פסח, המשנה ברורה כותב שהסיבה לכך משום שהוא חביב לאדם ביותר (הירוקים אוהבים אוכל אורגני). הרב ישראל ויצמן [27]: "מי שמטעמים של שמירה על צביון הבריאה או חששות בריאות (שלעניות דעתי אין צורך הלכתי לחשוש יותר מדעת הרשויות המוסמכות) רוצה להימנע מלאכול מזון מהונדס, ואכילתן מפריעה לו יש לומר שימנע על כל פנים בשבת ממזון מהונדס הנוגד את השקפת עולמו". לפי חלק מהפוסקים אם הדבר מאוס לאדם עצמו (אף שאינו מאוס לרוב העולם) הרי שיש בכך מיאוס משום הקריבהו נא לפחתך (ואז אסור לכתחילה בשבת), ויש פוסקים שחולקים על כך וטוענים שרק אם רוב העולם רואים בכך מיאוס הדבר נכלל בגדר של "הקריבהו נא לפחתך" (אנציקלופדיה תלמודית לעניני הלכה של הרב שלמה יוסף זוין, כרך עשירי עמוד 552).
מצד שני נאמר לי על ידי רב מוסמך שאפילו ל"ירוקים” מותר לכתחילה לאכול הנדסה גנטית בשבת (ולדעתו רק ראוי להחמיר).
סיבה 5 - מזיק לבריאות
רוב מדינות העולם [28]חתמו על פרוטוקול שמטרתו לחייב חקיקה מסודרת בנושא של מזון מהונדס גנטית. מעל חמישים מדינות מחייבות סימון [29]של מזון מהונדס. ג'פרי סמיט בספרו רולטה גנטית מונה 65 נזקים בריאותיים העלולים להיגרם [30]ממזון מהונדס. כתוב באתר האינטרנט של משרד הבריאות הישראלי [31]: “בארץ, שירות המזון מאמץ את הגישה המאמינה שלציבור זכות לדעת ופועל להסדרת נושא סימון מזון שעבר שינוי גנטי באופן חוקי. אנו מקווים שתוך זמן קצר תפורסם התקנה בנושא”. חלק ממדינות אירופה אסרו לחלוטין מכירת מזון מהונדס.
מאידך, ישנם גורמים שטוענים שמזון מהונדס נצרך בצורה המונית ואין ראיות לנזקים בריאותיים.
רשימת הפוסקים שאוסרים לעשן ביום חול בגלל הנזקים הבריאותיים
החפץ חיים (ספר "חיים ללא עישון”), שבט הלוי (שם), הגר"נ קרליץ (שם), מרן הרב אלישיב (שם), הגרש"ז אוירבאך (שם), החזון איש (שם), מרן הרב לייב שטיינמן (שם), הרב בן ציון אבא שאול (שם), הרב מיכל יהודה ליפקוביץ (שם), הרב שמואל אויערבאך (שם), הגר"ח קניבסקי (שאלת רב א צב), הרב משה שטרנבוך (תשובות והנהגות ד קטו), הציץ אליעזר (יז כא), הרב אביגדור נבנצל (נכתב באחד מפירושיו על פרשת השבוע), הרב יהודה עמיחי (כתוב באינטרנט), הרב לאו דוד (כתוב באתר מורשת), הרב אליעזר מלמד (בעל פניני הלכה).
אך יש לסייג : האגרות משה סובר שאין לאסור עישון בגלל הנזקים הבריאותיים (וטענת האגרות משה שכמו שמותר לאכול מזון לא בריא כך מותר גם לעשן, ומדבריו קצת ראיה שמי שאוסר עישון אולי גם יאסור במציאות של לכתחילה מזון לא בריא), אין ספק שעישון מזיק לבריאות יותר ממזון מהונדס וכן הימנעות מעישון לא פוגעת בהתנהלות החיים הנורמלית בניגוד למזון מהונדס שקיים בהרבה מצרכי מזון בסיסיים.
ראיות לכך שלכבוד שבת צריך לתת עדיפות לאוכל בריא
הרב זלמן מלמד אומר [32] על שתיית משקאות קלים שמי "שמגזים בהם ומתמכר אליהם אכן עובר באיסור". ילקוט יוסף (קצוש"ע אורח חיים סימן 328) : "מותר לעשות דיאטה בשבת, על - ידי שמצמצם באכילתו, ובלבד שיאכל פת כשיעור בסעודות שבת". הרב יעקב אריאל כתב באינטרנט שגם ביום שבת יש להעדיף שתיית מים על פני משקאות קלים. כתוב (שיחות הר"ן סימן רס"ה) שרבי נחמן מברסלב הזהיר מאד שלא לאכול בצלים חיים כלל (הוא אסר אפילו עם שמן ואפילו כאשר הבצל מעורב בסלט) ואפילו בשבת, והלעיג על האומרים שבשבת מצווה לאכול דבר המזיק שהם בצלים חיים, ואמר שהם מזיקים מאד לכמה דברים. מסופר על הרב זילברברג שהתארח אצל מורנו ורבינו החפץ חיים הקדוש בשבת וראה שהחלות היו שחורות והאורח הראה סימן של מורת רוח ואז החפץ חיים אמר שלחם שחור זה טוב מאוד ובריא (חיים בריאים כהלכה מהדורת שנת תשע"ד של הרב יחזקאל, עמוד 84). מרן הרב שך היה בוצע בשבת על לחמניות מקמח מלא (לאחר שנודע לו שלחם מקמח מלא חשוב לבריאות) וכאשר הניחו לו לחמניות מקמח לבן הוא שאל "היכן השחורות של יחזקאל” (שם, עמוד 85).
סיבה 6 – פגיעה באיכות הסביבה
במסגרת אירועי המחאה שליוו את ועידת קופנהגן "זכתה" חברת מונסנטו (החברה המייצרת את רוב הזרעים המהונדסים בעולם) ב"פרס" בת הים הכועסת כחברה המזהמת ביותר בעולם [33]. הארגונים הירוקים (כגון גרינפיס, ידידי כדור הארץ, תנועה ירוקה, מגמה ירוקה ועוד) מתנגדים להנדסה גנטית לצורך תעשיית המזון באופן שבו זה נעשה כיום. לעומת זאת, ראש מכון התורה והארץ, הרב יהודה עמיחי (אמונת עתיך, גיליון 93) כתב שאין הכרעה מדעית האם הצמחים המהונדסים מזיקים או מועילים לסביבה. מכל מה שראיתי באינטרנט אני חושב שהעיקר כדעת הארגונים הירוקים ופמלייתם, לדעתי הנושא של איכות הסביבה זה סניף להחמיר.
שולחן ערוך חושן משפט (סימן 155) : "מרחיק את הנבילות ואת הקברות ואת הבורסקי ואת הכבשונות והדבורים מהעיר, חמשים אמה.". הלבוש (יורה דעה סימן 365) נימק את הרחקת הקברות בכך שהם משרים אווירת עצבות. הבאר היטב מסביר את שיטת הלבוש שאפילו במקום שבו אין חשש שהקבר יגרום לפיזור ריח רע (כגון שהקבר עמוק באדמה) יש לאסור משום גרימת מצב רוח רע. מכאן ניתן ללמוד שבמצבים מסוימים ניתן לאסור אפילו פגיעה קלה באיכות הסביבה (מראה מעציב) גם כשאין נזק מהותי. הרב דוד חי הכהן כתב שהוא מסכים לדאוג להפצת ביצים אורגניות [34]והוסיף שהוא מוכן להצטרף לחתימה על כרוז בנושא, וזה קצת ראיה לנידון. הטור והשולחן ערוך (סימן 417) פסקו שאסור לאדם לסקל אבנים מרשותו לרשות הרבים. וכן יש מקורות נוספים להחמיר בספר "איכות הסביבה היזק ראיה", עיין שם. נציג של מכון משפטי ארץ : “ראוי שאדם יוסיף מכספו על מנת לקנות מוצרים שאינם מזיקים, אך קשה להעריך את התוספת שאדם מחוייב בה.”.
מאידך, ישנם גורמים שטוענים שההנדסה הגנטית מקלה על בעיית הרעב העולמי, אם כך – יש מקום לומר שמפני פיקוח נפש הכל מותר. אך טענה זו צריכה בחינה יותר יסודית מכוון שדו"ח של האומות המאוחדות קבע כי ההנדסה הגנטית אינה הפתרון לבעיית הרעב העולמי.[35]
סיבה 7 – גנבת דעת
לפי הסקרים הצרכנים מוכנים לשלם יותר עבור מוצרים ירוקים
סקר אינטרנטי של המכון לטכנולוגיה חינוכית [36]העלה (מעל ל4000 איש ענו לסקר) ממצא בעל משקל הלכתי חשוב. השאלה שנשאלה : "האם את/ה מוכן/ה לאכול מזון שטופח בהנדסה גנטית?”. באתר היה ניתן לבחור רק באחד מתוך שתי האפשרויות הבאות: יותר 37% בחרו ב - "אני לא מסכים/ה לאכול מזון, שטופח בהנדסה גנטית.” בערך 62% בחרו ב - "אני מסכים/ה לאכול רק מזון "מהונדס", אשר טיפחו מוסדות מחקר מורשים.” - הנתונים נכונים לתארך 11/7/13. סקר של משרד התעשייה והמסחר [37] של מדינת ישראל העלה שבערך 40% מהנשאלים אמרו שהם מוכנים לשלם יותר עבור מוצר שהוא ידידותי לסביבה (בסקר השתתפו יותר מ1600 ישראלים). וכן ראיתי באינטרנט סקרים שנעשו בחוץ לארץ שלפיהם אנשים מוכנים לשלם יותר עבור מזון לא מהונדס.
אסור להסתיר מהלקוחות מידע
חושן משפט (סימן 228) : “אסור לרמות בני אדם במקח וממכר או לגנב דעתם, כגון אם יש מום במקחו צריך להודיעו ללוקח”. הבן איש חי כתב על סמך דברי הגמרא (פרשת כי תצא): “אסור לערב מעט פרות רעים בהרבה פרות יפים, שלא יהיו נכרים, כדי שימכר הכל בחזקת יפים”. חושן משפט (סימן 230) עם הפירוש שלי בסוגריים : “אמר לה : מרתף זה של יין, נותן לו יין הנמכר בחנות שהוא בינוני (=רגיל), לא רע (=מהונדס) ולא יפה (=אורגני)”. הפניני הלכה (הלכות גנבת דעת) אוסר על בעלי חנויות להסתיר את החסרונות של מוצריהם, אפילו במוצרים שנמכרים בזול. שו"ת ציץ אליעזר (חלק טו סימן יב) : "ולפי האמור פשוט גם זאת, דגם בהעלמת מקצת פרטים אשר הענין משתנה עי"כ ג"כ ישנו בזה משום גניבת דעת הבריות". הרב רצון ערוסי [38]: “כלל גדול במקח וממכר, שיש לגלות כל מום שיש במקח לקונה, או לומר לו, שיבדוק אם ירצה, ע''י כל מומחה שירצה”.
כאשר מרן הרב עובדיה (שו”ת יחוה דעת חלק א סימן י) התיר לשווק את המצות העשירות לכבוד פסח הוא דרש מהמוכרים לכתוב "במקום הנראה לעין" שעבור אשכנזים זה כשר רק לחולים או זקנים, ומכאן ראיה שהמוכרים צריכים להיות מודעים לרמת הכשרות ולא להיות "ראש קטן”. לי נראה שבנידון מכוון שהכשרות של מזון מהונדס היא לא מאה אחוז ויש על המוצר חותמת של מהדרין - זה עוד סניף לחיזוק האיסור של גנבת דעת. שבט הלוי (חלק ג סימן קמח) פסק שתפילין שכשרות בדיעבד הרי שהסופר חייב להודיע זאת לקונה "דסתם המזמין כשר ומהודר ולכתחלה מזמין".
מחלוקת האם איסור גנבת דעת שייך גם בדבר שאינו חובה על פי החוק
אך בנידון יש להסתפק האם שייך איסור גנבת דעת, מכוון שעל פי החוק אין חובת סימון. להלן נראה שהדבר נעוץ במחלוקת שולחן ערוך (שמחמיר) ורמ"א (שמקל). לפי מה שכתוב בחושן משפט בבית יוסף ובשו"ע (סימן 259 סעיפים ה+ז ובמיוחד סימן 417 סעיף א ומקומות נוספים) מתקבלת התמונה שלפי שיטת הרב קארו : האמת נמצאת לא רק בידיים של המשרדים הממשלתיים אלא גם בידיים של ארגונים ירוקים וחוקרים חוץ-ממשלתיים וכולי. (הפתחי תשובה בסימן 417 סעיף א מסכים עם שיטת הרב קארו). וכך כתוב בבית יוסף (סימן 369) : “פשיטא דלא שייך דינא דמלכותא במה שמתנים השררות עם בעלי הרבית לפי שאינו חק קבוע לקדמונים ואינו כתוב בנימוסיהם אדרבה הוא נגד דתם”. יוצא שלפי שיטת השולחן ערוך פוסק רשאי וצריך להחמיר יותר ממה שמוגדר בסעיפי החוק. למרות שהרמ"א חולק על דעת השולחן ערוך, אני בתור ספרדי – אחרי דעת השולחן ערוך נמשך.
איסור גנבת דעת מחזק את האיסור לקנות מזון מהונדס
כתוב במשנה ברורה (סימן 242) שאם מוכרי הדגים מעלים מחירים יש לעשות חרם כלכלי על מנת לאלץ את המשווקים להוריד מחירים בכדי שיותר יהודים יוכלו לקנות דגים לשבת (עד אשר מחירי הדגים ירדו). הבאר היטב כותב שיש לעשות כן רק אם הם מעלים את המחירים ביותר משליש. אך האליה רבא, הגר"ז והגאון הרב דוד יוסף סוברים שאפילו אם העלו מחירים בפחות מכך יש לעשות חרם. מכאן ניתן ללמוד שאם העלאת מחירים שאין בכך איסור מצד המוכרים צריך לעשות חרם צרכנים, הדבר קל וחומר כאשר מדובר בדבר איסור. חושן משפט (סימן 356) : "אסור לקנות מהגנב החפץ שגנב ועון גדול הוא שהרי מחזיק ידי עוברי עבירה וגורם לו לגנוב גניבות אחרות שאם לא ימצא לוקח אינו גונב" וערוך השולחן מוסיף "ולכן אומן שמבקשים ממנו לעשות דבר והוא מבין שהדבר הזה הוא לעסק גנבה אסור לו לעשותם ואם עשה ענשו חמור מאד ואפלו אם הדבר ספק אצלו אם זהו לגנבה אסור לסייע [ט"ז]". וכן כאשר התקנתי את התכנה שו"ת בר אילן ראיתי מסמך אלקטרוני שחתמו עליו כמה גדולי דור (הרב אלישיב, הרב קרליץ ועוד רב שאינני זוכר את שמו) שבו הם מצהירים שאסור להעתיק את התכנה וכן אסור לקנות ממי שמעתיק את התכנה, וזה קצת ראיה לנידון שאסור לקנות מגנבים, כמובן שמשווקי המזון המהונדס עושים מעשה שחמור הרבה פחות מגנבה ממש. לי נראה שבגלל חשש גנבת דעת אין ממש לאסור קניה של מזון מהונדס (גם מכוון שיש פוסקים שמתירים אפילו ליצרנים לשווק מזון מהונדס ללא סימון) אך הדבר מהווה עוד סניף להחמיר בנוגע לסעודת שבת.
סיבה 8 – מזון לא טבעי
כתוב בגמרא בזבחים (דף יח עמוד ב) שצריך שמכנסי הכהן בבית המקדש יהיו "חדשים" וראיתי על זה פירוש שחדשים הכוונה שהבגדים יהיו עשויים מפשתן טבעי, ללא עיבוד תעשייתי. מרן הרב נסים קרליץ (דבריו הובאו במשנה ברורה בהוצאת ארגון דרשו סימן 242, ויש לציין שבאותו מקום לא הביאו דעה שחולקת על הרב קרליץ) סובר שהטעם לכך שלכבוד שבת יש לאפות חלה זה מכוון שלכבוד שבת יש להעדיף אוכל ביתי על פני מזון מתועש, לכן כותב הרב קרליץ שהדין של להעדיף אוכל טבעי שייך גם בשאר המצרכים שמכינים לשבת, ולא רק בחלה. גם הילקוט יוסף (קונטרס הלכות שבת סימן 242) כתב שלכבוד שבת יש לאפות חלות בבית אפילו אם ניתן למצוא בחנות חלות שנאפו במיוחד לכבוד שבת. מכאן רואים שלפי מאור עיני הילקוט יוסף - הלחם לשבת צריך להיות מיוחד בפנימיות שלו ולא בצורה החיצונית (והאור לציון חולק על הילקוט יוסף וסובר שאם אלו “חלות שבת” ניתן להקל), למרות שיש לסייג ולומר שהסיבה לחיוב אפיית לחם ביתי נובעת גם בכדי שהאישה תקיים מצוות הפרשת חלה. "משובח בגופו ומשובח במראה, משובח בגופו קודם, כגון שהיו לפניו שתי בהמות ולקרבן, אחת שמנה בגופה ואין מראיה טוב ואחת להיפך, עדיף יותר לקחת השמנה מזו שטובה במראה” (אנציקלופדיה תלמודית לעניני הלכה של הרב זוין, כרך שמיני עמוד 276).
סיבה 9 – חילול שם שמיים בדקות
ראיתי אתר שבו מציגים את מפת אירופה, המדינות שמתנגדות להנדסה גנטית צבועות בירוק, והמדינות שתומכות צבועות באדום. אם מדינת ישראל תצבע בצבע אדום, זה כמו לומר שהיהודים חושבים שהבורא יצר את העולם בצורה לא מספיק טובה, לכן צריך להנדס את הבריאה שתהיה עמידה לקוטלי העשבים של חברות הכימיקלים. שאלת חילול שם שמיים לא קשורה למחלוקת בפוסקים האם יש בהנדסה גנטית איסור כלאים, הגויים פשוט רואים בהנדסה גנטית כלאים קיצוניים. מכוון שלפי השקפת העולם שלי ההנדסה הגנטית בצמחים מביאה עמה יותר נזק מתועלת – יש בכך אי התאמה להשקפת התורה (ויש לסייג שאפילו אם נאמר שהדבר מנוגד להשקפת התורה הרי שמדובר בפגיעה עדינה בכבוד שמיים).
סיבה 10 – נפסל לגבוה
שבט הלוי (ח”ז סימן קכז, בהקשר של הנדסה גנטית בדגים) והרב הרשלר (רפואה והלכה א, תש”מ, עמוד שז ואילך) כתבו שיש להימנע מהנדסה גנטית מכוון שזה משנה סדרי בראשית.
ההבדל בין איסור כלאים לאיסור של התערבות במעשה בראשית
לי נראה שהתערבות במעשה בראשית לא קשורה לשאלה אם יש או אין איסור כלאים, אלא מה התוצאה – האם האורגניזם השתנה בצורה מרחיקת לכת. לכן כאשר עושים כלאי הרכבה רגילים בין חבוש לאגס יש איסור כלאי הרכבה אבל אין איסור התערבות במעשה בראשית כי האגס שנוצר הוא אגס טבעי. הרב אויירבאך התיר לבצע האבקה על ידי דבורים כי כאן אין התערבות אגרסיבית במעשה בראשית כי זה דרך הטבע שדבורים מבצעים האבקה וכך כותב הרב חזקיהו : “וכמו כן בזה הענין, אם תופעה זו, נקבעה קיומה כבר מששת ימי בראשית, אשר כן יעשו הדבורות, להפרות מין בשאינו מינו ולשנות פני יצורי האילן לפי רצונו השם יתברך. הילכך, גם אם קיימת מציאות כזו, שפעולות מעין אלו, מצליחות לשנות במהות מרכיבי הפירות גופייהו, לא יחשב זאת כמורכב, כל עוד נעשים הדברים בהנהגת שמים בלבד. לא כן כאשר הדברים נעשים בידי אדם, וכאמור, אף יש בכאן הכחשה במעשה בראשית” (הנדסה גנטית בצמחים ובע”ח).
האם איסור התערבות במעשה בראשית שייך גם אצל גוים
מרן הרב קוק הכהן (שו"ת משפט כהן סימן כ) : "הדברים שאסורים לבני נח אינם דומים בפרטי הלכותיהם לאיסורים ההם אצלנו, ועיקר החילוק הוא מה שאצלנו הולכים אנו בפרטי ההלכות אחרי הקבלה וההלכה, ואצלם הדבר תלוי על פי החוש והטבע...שאצל בני נח הולכים אנו אחר הדמיון החיצוני", דברי הרב קוק זה קצת ראיה לכך שגם לגוי אסור לבצע התערבות אסורה במעשה בראשית, שהרי מדובר באיסור שיותר שייך לעניין "החוש והטבע" (בניגוד לאיסור כלאים המכוון ל"פרטי ההלכות”). אני זוכר שראיתי מי שכותב מפורשות שגם אצל גוי שייך איסור התערבות במעשה בראשית וכן היו רבנים שכך אמרו לי טלפונית, ולי נראה שצריך עיון האם האיסור הזה שייך אצל גוי. ואפילו אם נאמר שהגוי לא עובר איסור, הרי כאשר יהודי קונה מוצר מהונדס הוא תומך כספית בשינוי מבנה הדנא של הבריאה, ולמרות זאת אין בכוונתי לאסור קניית מוצרים מהונדסים.
התערבות במעשה בראשית מותרת רק בתנאי שהיא נעשית לתועלת האנושות
הרב יעקב אריאל כתב באתר האינטרנט של ישיבת בית אל שאסור לבצע מחקר על הנדסה גנטית אם המחקר יכול להזיק לאנושות. כתוב באנציקלופדיה רפואית הלכתית בערך א.שיבוט כך : "ההתערבות במעשה בראשית אמנם מותרת, אך דווקא אם מתקיימים שלשה תנאים הכרחיים : א) אין איסור הלכתי מהותי בעצם פעולת השכלול ב) אין לפעולת השכלול תוצאה הכרחית אסורה שאיננה ניתנת למניעה ו/או לתיקון ג) יש תועלת לבני אדם בפעולת השכלול, ובלבד שהתועלת עולה על הנזק". וכן כתוב באתר ויקישיבה (אתר של ישיבת בית אל).
מתי אין איסור התערבות במעשה בראשית
ניתן לומר שההנדסה הגנטית מקלה על בעיית הרעב העולמי ואז אין בכך איסור התערבות במעשה בראשית. לטענה זו יש לי שני תשובות. ראשית, יש הטוענים שהנדסה גנטית במזון רק מחריפה את בעיית הרעב בעולם. שנית, טענה זו אינה רלוונטית כאשר מדובר במוצרים לא הכרחיים כגון משקאות קלים שמכילים סוכר מהונדס. כל הנאמר מתייחס להנדסה גנטית שמטרתה יצירת מזון, אך הנדסה גנטית שנועדה לייצור תרופות, תוספי מזון ופיתוח המדע מבורכת (כך נראה מדברי מרן הרב קוק הכהן אודות סוגיית התערבות במעשה בראשית).
דבר שנוצר בעבירה נפסל לצורך מצווה
הילקוט יוסף סובר שלרוב הפוסקים אסור לברך על אתרוג מורכב, לחלק מהדעות הסיבה לאיסור נובעת מכך שאתרוג מורכב נוצר בעבירה. ילקוט יוסף (קצוש"ע אורח חיים סימן רצח) "נר שלא שבת ממלאכת עבירה, כגון שהדליקו גוי בשבת, אין מברכים עליו במוצאי שבת בורא מאורי האש...והעיקר כמו שכתבו המגן אברהם והאליה רבה והרב תוספת שבת והגאון רבי זלמן, שאף בדיעבד לא יצא " (וכף החיים סובר שבדיעבד יצא). ילקוט יוסף קצוש"ע (סימן 673) : "המדליק נר חנוכה בשמן גזול או גנוב, יצא ידי חובתו בדיעבד, אבל אין לו לברך עליו ברכת להדליק נר חנוכה". שולחן ערוך ביורה דעה (סימן 340) : "הקורע בחלוק גזול לא יצא ידי קריעה" והטורי זהב מפרש "לפי שהגוף של חלוק בעבירה". יש אומרים (סימן 649) שלולב גזול פסול לברכה ביום טוב ראשון של סוכות ולחלק מהדעות (התוספות, הרא"ש, הראב"ד, רבי יחיאל מיכל עפשטיין והרמ”א שכתב שכן המנהג) פסול לכל שבעת הימים. ויש לציין שמזון מהונדס הוא כעין גנוב שהרי הוא נמכר תוך כדי גנבת דעת לחלק מהדעות. שקי בשמים שהיו בכלים של יין נסך מותרים להדיוט אך אין להריח בהם בהבדלה (אנציקלופדיה תלמודית לעניני הלכה, כרך עשירי עמוד 557)
הרב מלובביץ והצמחים המהונדסים
הרבי מלובביץ הביע תמיהה על חוסר מחקר ארוך טווח [39] אודות ההשפעה של צמחים מהונדסים על בריאות האדם, שכן אף פעם בני אדם לא אכלו צמחים מהונדסים. לי נראה לפרש, שמכוון שכאשר הרב שמע כל הנושא לראשונה ישר ראה ברוח הקודש את הנזקים הבריאותיים (ולא דיבר על התועלת שיכולה לצמוח מכך), מכאן קצת ראיה שלפי דעתו ההתייחסות הכללית צריכה להיות לחומרה. הרבי מלובביץ (לקוטי שיחות חלק א עמוד 231) אמר שיש "להישמר ממאה שערים של היתר כדי לא להגיע לשער של איסור" (נאמר בהקשר של הדרכה כללית בעבודת הבורא, ולא בקשר להנדוסים) וכן אמר הרב (שלחן מנחם חלק ד עמוד 14) : “כל תוספת בהידור עדינות וטוהר המאכל, יש להחשיבה כתוספת בעיצוב ושיפור ועידון האופי והמדות”. מעבר לכך, הרבי מלובביץ סבור שבתקופת בית שני היו יותר גזירות מתקופת בית ראשון, כי לדבריו ככל שהדורות יותר מתקדמים לפוסקים יש יותר סמכות לגזור גזירות מדעת עצמם (ולאור שיטה זו אולי לפוסק מותר לצרף סברות בכדי להחמיר...ולאסור מזון מהונדס בשבת). לא פלא שהרב סרבינסקי יוסף, שידוע כמתנגד חריף לצמחים מהונדסים בארצות הברית – הוא חסיד חב"ד.
בשעת הדחק קטן יש להקל
משנה ברורה מתיר בשעת הדחק לקדש על יין מגולה.הרב דוד יוסף כתב שאפילו מי שיש לו אפשרות לקיים סעודת שבת על כל מיני מאכלים כשרים למהדרין אבל יש לו כעת רק פת פלטר, מותר לאכול מהפת, ולי נראה שהוא הדין ללחם מהונדס. במידה ומי מאתנו יחליט להחמיר בסוגיית ההנדסה הגנטית, הרי שמכוון שאין התנגדות מפורשת בקרב פוסקי דורנו, יש להקל (אפילו אם הצמח המהונדס הוא רוב המאכל) אפילו בשעת הדחק קטן (דהיינו במצבים פחות דחוקים משעת הדחק “רגיל”). יש להקפיד שהחמרה בנושא לא תפגע חס ושלום בשלום בית, מי שמתארח יכול בהחלט להקל בדבר בכדי לשמור על קשר עם המשפחה והחברים. אם ההחמרה בנושא גורמת לביטול תורה אפילו מועט - יש לסמך על המנהג ולהקל.
מצבים שבהם ניתן להקל בשבת
הילקוט יוסף מחמיר בערלה ובאיסור שביעית רק כאשר הסבירות גבוהה מחמישים אחוז, לי נראה לדמות עקרון זה להנדסה גנטית. מכוון שבסוכר שנמצא במוצרים שמיוצרים בישראל הסבירות לתהליך הנדסי נמוך בהרבה מחמישים אחוז, ניתן להקל לכתחילה בשבת. ברם, יש משקאות קלים שמיוצרים בארצות הברית ולפי המדריכים האינטרנטיים באנגלית הם עלולים להכיל הנדסה גנטית, ואז לעניות דעתי יש להחמיר בכאלו משקאות, וכן יש לבדוק מול הבקיאים בדבר מה הם הממתיקים המלאכותיים (ושאר הרכיבים המעובדים) שבהם הסבירות לתהליך הנדסי גבוהה מחמישים אחוז. כתוב באתר של משרד הבריאות הישראלי [40] : "יתכן יבוא של מוצרים מוגמרים המכילים רכיבים מהונדסים גנטית וכן שימוש בתעשיית המזון בארץ בחומרי גלם מהונדסים גנטית המיובאים מארה"ב ומדינות אחרות, בעיקר תירס, סויה וקנולה". לי נראה שאם כתוב על המוצר שהוא מכיל שאריות מזעריות של סויה – ניתן להקל ללא כל חשש. וכן אם החברה מפרסמת באתר שלה שמוצריה אינם מהונדסים (או שכך כתוב על האריזה) – ניתן לסמוך ולהקל. כלים שבשלו בהם מזון מהונדס ועברו ניקוי ניתן בהחלט לבשל בהם לכתחילה לכבוד שבת אפילו אם לא עברו 24 שעות וכן ניתן לכתחילה לאכול בשבת בכלים שאוכלים בהם כל השבוע מזון מהונדס (בתנאי שהכלים עברו ניקוי). מותר לאכול בשבת בעלי חיים שהואכלו ברכיבים מהונדסים, החלב של פרה שאכלה מזון מהונדס כשר לשבת וכן יש להקל בביצים לא-אורגניות. אם שירות הלקוחות אומרים טלפונית שהמוצר אינו מהונדס ניתן להקל בשבת. לי נראה שבמשחות שיניים, תרופות ותוספי מזון (אפילו עם טעם) מהונדסים ניתן להקל בשבת.
יש שנוהגים שלא להשתמש בשבת בחשמל של המדינה בגלל שעובדי חברת החשמל מחללים שבת. ראיתי שהרב שטרנבוך נשאל (תשובות והנהגות כרך ה סימן צג) אודות אדם שביום שבת משתמש עבור המקרר בחשמל של המדינה ועבור תאורה משתמש בחשמל שמופק ללא חילול שבת, והסיבה לכך היא הקושי הטכני להחמיר גם במקרר, ואז חבריו טענו "מאי שנא זה מזה, ומפצירים בו להקל ולהשתמש בשניהם או להחמיר בשניהם”. ותשובת מרן הרב שטרנבוך לשואל : “וכיון שקשה לו במקרר ונזהר באור הבית ועביד כפי יכלתו שכרו בידו, שהראה בזה את הכאב שיש לו על חילול שבת, ומצוה רבה קעביד אף על פי שבמקרר משתמש בחשמל ”. ולי נראה שבמידה ונחליט להחמיר בשבת בנוגע למזון מהונדס - ניתן בהחלט להחמיר באופן חלקי, למשל מי שאין בית טבע בעירו יכול להשתמש בלחם רגיל בגלל הקושי למצוא לחם אורגני, אך לבישול הביתי אם ניתן להעדיף שמן חמניות על פני שמן סויה.
באתר איט-וול יש מאמרים שבהם כתוב שרוב החיטה שלנו מהונדסת. מצד על סמך מה שכתוב באתר ויקיפדיה (בערך של חיטה מהונדסת באנגלית) ובאתר של מאפיה נראה שהחיטה שלנו אינה מהונדסת. ואין סתירה, החיטה עוברת תהליך שהוא לא בדיוק הנדסה גנטית אלא תהליך דומה. בגמרא כתוב שחיטה יש לו דין של זרעו כלה למרות שמדעית (כך נראה לאור מה שכתוב בספר של האוניברסיטה הפתוחה וכן אמר לי טלפונית אגרונום) זרע החיטה אינו כלה, ולי נראה שמכוון שחיטה זה מצרך בסיסי הקלו בכך. לדעתי יש להקל בשבת בחיטה שלנו לכתחילה ללא חשש.
מסקנות הלכה למעשה
לדעתי מותר לכתחילה לאכול מזון מהונדס בימות החול (וחול המועד דינו כיום חול לעניין זה) וכן מותר לכתחילה לקנות, יש להקל גם מכוון שהחמרה בנושא תגרום לנטל כלכלי כבד ולפגיעה בהתנהלות הנורמלית של חיי היום יום. בנוגע לסעודת שבת, לאור כל הטיעונים שהובאו לעיל נטיית לבי לאסור אך מכוון שלא ראיתי אף אחד מפוסקי דורנו שכותב במפורש לאסור ביום שבת לדעתי הדבר מותר לכתחילה.
הרב ניצן דה פז, הקטן שבקטנים.
מקורות
01
http://organitec.wordpress.com/2012/03/29/מזון-מהונדס-לסעודת-שבת/
02
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/assia/goldshmit.htm
03
http://www.yeshiva.org.il/midrash/video/?id=13565
04
http://www.naturalnews.com/031105_genetically_modified_GMO.html
05
http://www.emetaheret.org.il/2012/07/01/גנים-ממזון-שעבר-הנדסה-גנטית-נמצאו-בדם/
06
http://www.health.gov.il/unitsoffice/hd/ph/fcs/novelfood/pages/engfood.aspx
07
https://www.facebook.com/events/388000724630520/
08
http://www.saynotogmos.org/paper.pdf
09
http://link.springer.com/article/10.1007/s002990100329
10
http://link.springer.com/article/10.1007/BF01968939
11
http://link.springer.com/article/10.1023/A:1023929630687
12
http://www.gmfreeireland.org/health/BSR-2-BGERvol23.pdf
13
http://www.themedical.co.il/Article.aspx?itemID=407
14
http://www.greenpeace.org/israel/he/campaigns/GMO/patent_on_life/
15
http://www.realliberalchristianchurch.org/2013/01/03/2013-fight-against-gmo-food-poisoning.html
16
http://organitec.wordpress.com/2012/05/06/בדץ-בני-ברק-והצמחים-המהונדסים/
17
http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=142899
18
http://www.yeshiva.org.il/ask/?id=17023
19
http://www.chabad.org.il/Questions/Item.asp?ArticleID=23772&CategoryID=68
20
http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=101896
21
http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=659
22
http://www.yeshiva.org.il/ask/?srch=1&orderby=&q=%F9%EC+%E7%E9%E9%ED+%E9%F9+%E8%E5%EE%E0%E4+%E1%E0%E9%F0%E8%F8%F0%E8&cat=1
23
http://www.tevaivri.org.il/Quotes-tags-60-אוכל
24
http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=iw&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&eotf=1&u=http://www.ogmdangers.org/enjeu/philosophique/religion/serebryanskideclaration.html
25
http://www.youtube.com/watch?v=nEimtD6sNfo
26
http://www.yeshiva.org.il/ask/?id=56837
27
http://organitec.wordpress.com/2012/03/29/מזון-מהונדס-לסעודת-שבת/
28
http://www.greenpeace.org/israel/he/campaigns/GMO/gmo_israel/
29
http://seedsofdeception.com/genetic-roulette/65-health-risks/
30
http://seedsofdeception.com/genetic-roulette/65-health-risks/
31
http://www.health.gov.il/unitsoffice/hd/ph/fcs/novelfood/pages/engfood.aspx
32
http://www.yeshiva.org.il/ask/?id=23558
33
http://he.wikipedia.org/wiki/מונסנטו
34
http://www.yeshiva.org.il/ask/?id=73230
35
http://www.greenpeace.org/israel/he/news/Volcani-Center/
36
http://science.cet.ac.il/science/genetics/gene8/gene8.asp
37
http://www.moit.gov.il/NR/rdonlyres/48FF8A6C-752E-438D-9FC8-D2F6B64B8AAB/0/X10422.pdf
38
http://shut.moreshet.co.il/shut2.asp?id=169972
39
http://www.askmoses.com/en/article/277,345/Are-genetically-modified-foods-kosher.html
40
http://www.health.gov.il/unitsoffice/hd/ph/fcs/novelfood/pages/engfood.aspx
Comments